Av Rørosregionen Næringshage
I samarbeid med Droneselskapet Aviant og Røros kommune, er vi stolte av å kunngjøre et banebrytende prosjekt som vil teste bruk av droner i offentlig tjeneste. Dette initiativet har som mål å levere mat og medisiner til distriktene Glåmos og Brekken, som er bygder i Røros kommune. Varene vil bli fløyet fra Røros og ut til bygdene, noe som representerer en betydelig innovasjon innen varelevering.
Hvorfor er dette viktig?
Røros kommune vet at det blir flere eldre som skal bo hjemme lengre. I tillegg blir det færre helsearbeidere som må ta hånd om den økende mengden pleietrengende. Derfor er dette prosjektet viktig for å ta i bruk ny teknologi som kan hjelpe oss med å løse de utfordringene som kommer i fremtiden. I dagens samfunn er det et økende behov for å finne nye og mer miljøvennlige måter å levere varer på. Tradisjonelle metoder for varelevering kan være tidkrevende, kostbare og ha en negativ innvirkning på miljøet. Ved å teste bruk av droner, håper vi å finne løsninger som ikke bare er mer effektive, men også reduserer karbonavtrykket vårt.
Fordelene med droneteknologi
- Miljøvennlig: Droner bruker mindre energi sammenlignet med tradisjonelle kjøretøy, noe som bidrar til å redusere utslippene.
- Effektivitet: Droner kan navigere raskt og enkelt gjennom ulike terreng, noe som gjør dem ideelle for levering til avsidesliggende områder.
- Kostnadsbesparende: Ved å redusere behovet for drivstoff og vedlikehold av kjøretøy, kan droner bidra til å redusere kostnadene knyttet til varelevering.
Samarbeid for fremtiden
Dette prosjektet er et resultat av et tett samarbeid mellom interreg prosjektet Greenflyway, Aviant og Røros kommune. Sammen jobber vi for å utvikle og være en pådriver for et nytt regelverk i det nedre luftrommet, som vil legge til rette for sikker og effektiv bruk av droner i offentlig og privat tjeneste.
I testperioden til Green Flyway 2.0 har vi som mål å oppnå følgende
- Finne ut hvor mye mer effektivt en drone kan levere varer fra Røros til distriktene rundt sammenlignet med en bil.
- Kartlegge hvor mye tid helsepersonell kan spare ved å ikke kjøre bil, men heller fokusere på å hjelpe pasienter.
- Finne ut hvor mye Røros kommune kan spare ved å bruke droner i stedet for biler, med tanke på både kostnadene ved kjøring og vedlikehold av kjøretøy.
Droneselskapet Aviant er ledende innen dronetransport og er derfor aktivt involvert i den betydelige utviklingen av regelverk for droner. Selskapet ser på dette som en flott mulighet å ta del i. Droner er kommet for å bli, og man vil se en betydelig økning i bruken de neste tiårene. Green Flyway 2.0 er en verdifull testperiode hvor man kan dokumentere alt som fungerer bra og hva som fungerer mindre bra innenfor gjeldende regelverk og prosesser.
Dronen vi bruker
Aviant bruker en VTOL (Vertical Take-Off and Landing) droneplattform som er 100 % elektrisk. Aviants droner flyr helt autonomt, men det er mulig for piloten å velge å overstyre om nødvendig.
Plattformen er utstyrt med fallskjerm og har flere feilsikre funksjoner.
Dronen er av typen Babyshark, men Aviant har utviklet alt bortsett fra flyrammen selv.
Dronene er testet over flere år i både kalde vinterforhold og varmt sommervær. De er også testet i utfordrende værforhold over fjell, med varierende vind og nedbør.
Avansert teknologi for overvåking av dronetrafikk
Vi har installert sendere og mottakere i vårt testområde som skal gi en oversikt over all dronetrafikk i det nedre luftrommet og sømløs overgang til fly og helikopter som opererer i det øvre luftrommet. Vi har installert utstyr fra HemsWx og Avionix. Dette unike utstyret vil forhåpentligvis gi nok data til å utvikle et nytt, sikkert regelverk for droneoperasjoner utenfor synsfeltet.
Vi ser frem til å dele resultatene av denne testen og håper at det vil inspirere til videre innovasjon og utvikling innen droneteknologi og miljøvennlig varelevering.