Av Rørosregionen Næringshage
Skal klimamålene nås, må luftfarten bli grønn. Og skal luftfarten bli grønn må vi ha tilgjengelige arenaer for testing. Interreg – prosjektet Green Flyway 1.0 etablerte testarenaer på Røros og i Östersund, og i Green Flyway 2.0 skal vi videreutvikle testarenaene til å bli viktige arenaer i overgangen til grønn luftfart.
Testarenaene skal tilrettelegge for testing av utslippsfrie fly, UAV(droner), motorer/komponenter og programvare/ATM. Samtidig åpner bruk av autonome luftfartøy nye muligheter innenfor kommunale tjenesteleveranser, infrastruktur og transport. Prosjektet vil kartlegge mulighetsrommet for bruk av autonome luftfartøy i regional- og nordisk sammenheng.
Prosjektet vil befeste regionen som en viktig region i utvikling av luftfarten, og teknologisk utvikling. Vi har et ettertraktet klima i test-sammenheng, et lite trafikkert luftrom og mulighet til testing over landegrenser. Dette er unikt i Europa, og vil gi ringvirkninger til hele regionen.
Som et startskudd i prosjektet på norsk side, har Røros Kommune inngått et samarbeid med selskapet Aviant. Aviant er et fremtidsrettet kommersielt droneselskap. Sammen vil de teste dronens potensiale, for å effektivisere kommunale tjenester. Aviant, kjent for sin ekspertise innen varelevering med droner, vil fokusere på å levere mat og medisiner til eldre beboere i Røros kommune. I testperioden vil de også utforske dronens anvendelse i andre kommunale sammenhenger, noe som kan endre hvordan kommunen leverer tjenester til sine innbyggere.
Samarbeidet mellom Røros Kommune og Aviant ble markert med en droneleveranse fra Røros lufthavn, tirsdag 21. mai kl 1500. Leveransen, som ble bevitnet av norske og svenske deltagere i Green Flyway, skjedde på Skistuggu rett utenfor Røros sentrum. Det ble en vellykket operasjon der deltagerne fikk levert en boks “Perlende blåbær” fra Røros bryggeri, nøysomt senket ned fra ca 50 meters høyde med en wire.